4 belangrijke tips voor het plaatsen van uw radiator

Een nieuwe radiatoren kopen? Niet alleen het type radiator (vorm, afmetingen, wattage, etc.), maar ook het daadwerkelijk goed plaatsen van de radiator is erg belangrijk Als je van plan bent om nieuwe radiatoren in jouw woning te plaatsen of je wilt de bestaande radiatoren verplaatsen, hou er dan goed rekening mee dat de plek waar jij je radiator neer zet van groot belang is voor de juiste werking van de radiatoren en optimaal comfort in jouw woning.

Omdat dit (nog) niet bij iedereen zo bekend is willen wij je graag 4 belangrijke tips meegeven om rekening mee te houden.

1. Plaats de radiator altijd op het koudste punt in de ruimte

Bijvoorbeeld onder een raam of tegen een buitenmuur. Op deze manier voorkom je dat koud lucht van buiten (van ramen en buitenmuren) de te verwarmen ruimte teveel afkoelen. Vooral bij grote raampartijen (of slecht geïsoleerde buitenmuren) kan er anders een koudeval ontstaan. Bij koudeval duwt de koude lucht de warme lucht weg en dit zorgt voor een kil gevoel, het lijkt alsof het tocht in huis. Dit gebeurt vaak bij grote ramen waar u een koude luchtstroom voelt. Daarom zitten veel mensen liever niet bij een raam omdat ze altijd het gevoel hebben dat het tocht.

Dit is ook de reden dat veel mensen in dergelijke situatie voor de plaatsing van een plintradiator of een convectorput kiezen omdat deze effectief de koudeval kunnen voorkomen maar tegelijkertijd het uitzicht naar buiten optimaal houden.

Jaga Mini Canal convectorput 190x4900x420mm - 4184W

Voorbeeld van een convectorput voor een glazen pui: de Jaga Mini Canal Hybrid

2. Zorg dat de radiator minimaal 10 cm vrij is aan zowel de onder- en bovenzijde

De afstand tot de wand is idealiter minimaal 2 cm, gebruik indien mogelijk daarom altijd de meegeleverde ophangbeugels van de radiator. De belangrijkste reden is dat ieder radiator (deels) werkt op basis van confectiewarmte. Bij convectiewarmte wordt de lucht in een kamer, die betrekkelijk koud is, langs een warme radiator geleidt. Deze lucht wordt daardoor warm en stijgt op. Deze warmtestroming noemen we convectie. Warme lucht heeft een lagere dichtheid dan koude lucht en stijgt daardoor op en kan zich snel in de ruimte verspreiden. Zo zorgt convectiewarmte ervoor dat de temperatuur in een bepaalde ruimte snel aangenaam wordt. Echter, er is rondom de radiator wel voldoende ruimte nodig om deze luchtstromen mogelijk te maken. Daarom is het van belang dat er (vooral) onder en boven, maar ook achter en voor de radiator voldoende ruimte is voor een ongehinderde passage van deze luchtstromen.

Let op, bij convector radiatoren met wandopstelling is hier vaak in het design van de radiator zelf al rekening mee gehouden. Daarom kun je daar ook radiatoren tegenkomen die strak tegen de wand aan geschroefd kunnen worden.

Voorbeeld van een convector radiator (strak) tegen de wand: de Jaga Strada

3. Probeer in grotere ruimtes het vermogen te verdelen door evenredige verdeling van de te plaatsen radiatoren

Dit zorgt voor een betere verspreiding van de warmte. Deze spreekt eigenlijk redelijk voor zich. Indien mogelijk, verplaats de radiatoren zoveel mogelijk evenwichtig door de woning. Op die manier creëer je een zo gelijkmatig mogelijke (en snelle) verwarming van de ruimte. En dat leidt weer tot optimaal comfort.

4. Indien je een thermostaatkraan plaatst, plaats deze dan nooit verticaal, maar horizontaal

Hierdoor ontstaat een betere regeling van de temperatuur. Ook dit heeft te maken met het fenomeen convectiewarmte. Omdat te begrijpen moeten we eerst kort uitleggen hoe een thermostaatkraan werkt. In de thermostaatknop op een radiatorkraan zit een vloeistof of wasbolletje die de temperatuur in de ruimte opmeet en automatisch krimpt of uitzet al naar gelang de temperatuur. Het bolletje bedient daarmee de onderliggende radiatorkraan. Deze wordt open gezet als het te koud is en gaat automatisch dicht als de ruimte (te) warm wordt. Door het instellen van de thermostaatknop op een bepaalde waarde (vaak 1 t/m 5), is het mogelijk de temperatuur in die ruimte zelf te bepalen. Zo ontstaat er een veel constantere ruimtetemperatuur, dan met een gewone (handmatige) radiatorkraan. Bovendien werkt de verwarmingsinstallatie zo ook zuiniger omdat er niet onnodig verwarmd wordt.

Voorbeeld thermostaatknop: de Jaga HC thermostaatknop (voor verwarmen en koelen)

Als je de thermostaatknop verticaal naast de radiator hangt kun je vrij eenvoudig zien dat de warme opstijgende lucht direct langs de thermostaatknop gaat. Daardoor wordt deze snelle opgewarmd dan de omgeving en geeft dus te snel het signaal af dat de ingesteld gewarmde bericht is waardoor de radiatorkraan dicht gaat en de radiator te vroeg afkoelt. Het is daarom beter om de thermostaatknop zo ver mogelijk van de opstijgende convectie luchtstromen te plaatsen van jouw radiator. De beste positie is dus horizontaal naar buiten (weg van de radiator). Op onderstaande afbeelding kun je duidelijk zien dat wat dit betreft de haaks verkeerde of rechte (met bocht) aansluiting de beste opties zijn. Heb je dus de keuze, kies dan bij voorkeur voor een van die twee mogelijkheden.

Voorbeeld aansluiting thermostaatknop: installatiepakket standaard thermostatische aansluiting

We hopen dat deze 4 tips je op weg helpen bij het (her-) plaatsen van jouw radiatoren. Heb je nog vragen of kom je er niet helemaal uit, neem dat gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *