Hoe moet ik mijn radiator ontluchten?

Hoe moet ik mijn radiator ontluchten? Dit is een van de meest gestelde vragen die wij al jarenlang krijgen. Voordat we je stap voor stap meenemen in de uitvoering willen we graag eerst uitleggen wat ontluchten precies is, hoe je het herkent, waardoor het veroorzaakt wordt en waarom het niet goed is voor de werking van jouw radiator / CV installatie.

Bij het aansluiten van een radiator en/of het bijvullen van de CV installatie kan er eenvoudig lucht in jouw CV systeem, leidingen en/of radiator komen. Zit er lucht in het systeem dan herken je dit vaak doordat radiatoren of leidingen tikken of een borrelend geluid veroorzaken. 

Deze lucht zal zich door het voortdurend doorstromen van het systeem uiteindelijk ophopen in (het bovenste gedeelte van) de radiatoren. Dit kan ervoor zorgen dat jouw radiatoren niet meer goed warm worden. De lucht (bovenin) de radiatoren wordt immers veel minder verwarmt dan het warme water. Hierdoor zal deze lucht dus ook minder warmte kunnen afgeven door de radiatoren. Je kunt dan duidelijk een verschil voelen in de warmte-afgifte op verschillende plekken op de radiator. De radiatoren gaan minder vermogen afgeven en het centrale verwarmingsysteem functioneert niet meer optimaal.

Wanneer de centrale verwarming aanslaat maar er één kamer is die koud blijft is dit ook vaak een teken dat het tijd is om jouw verwarming te ontluchten. Dit zal in de meeste gevallen een kamer op de bovenste verdieping zijn, aangezien lucht het hoogste punt zoekt. Kortom, hoog tijd om te gaan ontluchten!

Wat heb je nodig om de radiator te ontluchten?

Om je radiatoren te ontluchten heb je eigenlijk maar 2 dingen nodig. Een doekje om evt. water op te vangen en een ontluchtingsleutel. Hiermee draai je het ontluchtingsventiel op jouw radiatoren eenvoudig open en weer dicht.

Voorbeeld van een ontluchtingsleutel

Welke stappen onderneem je?

  1. Zet alle radiatoren helemaal open (draai alle radiatorkranen open) en laat de verwarming een minuut of 15 goed aanslaan (zet de thermostaat dus hoger dan de actuele kamertemperatuur),
  2. Wacht tot de radiatoren allemaal goed zijn opgewarmd, zet dan de thermostaat op de gebruikelijke temperatuur,
  3. Haal de stekker van de ketel uit het stopcontact,
  4. Wacht vervolgens ongeveer 15 minuten,
  5. Begin met het ontluchten en werk van onder (begane grond) naar boven,
  6. Draai de radiatorkraan (toevoer) van de radiator die je gaat ontluchten volledig dicht,
  7. Open het ontluchtingsventiel met de ontluchtingssleutel en hou jouw doekje erbij. Laat de eventuele lucht ontsnappen en draai het ontluchtingsventiel  pas weer dicht zodra er water uitloopt,
  8. Draai nu de radiatorkraan weer open,
  9. Herhaal deze handelingen bij alle radiatoren,
  10. Nadat je alle radiatoren hebt gehad kun je de stekker van de ketel weer in het stopcontact doen en het systeem weer normaal laten draaien.

Controleer tenslotte of jouw systeem nog voldoende druk heeft (minimaal 1,5 tot 2 bar) en vul indien noodzakelijk  uw CV ketel met extra water om de druk in het systeem te verhogen. Let op: dat er tijdens het bijvullen van de CV niet weer opnieuw lucht in het systeem komt. Is dat wel het geval, herhaal dan bovenstaande stappen nog een keer.

Belangrijk: na het afronden van deze stappen controleer je nog een keer goed of alle ontluchtingsventielen van jouw radiatoren weer helemaal goed zijn afgesloten en er nergens water is gaan lekken. 

Automatisch ontluchten

Heb je geen zin in het blijven ontluchten van jouw radiatoren? Dan is het ook mogelijk om speciale automatische ontluchtingsventielen te kopen. Op die manier weet je zeker dat er nooit lucht in jouw systeem kan zitten en deze altijd optimaal functioneert.

Voorbeeld van een automatisch ontluchtingsventiel: de Taconova ontluchter

Al met al is ontluchten dus best een simpel klusje. Controleer regelmatig jouw systeem en radiatoren en bespaar geld doordat je geen lucht maar water verwarmt  in jouw radiatoren. Zoals het hoort! Heb je vragen of kom je er niet uit, neem gerust contact met ons op.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *