Hoeveel vermogen kan er per diameter door een buis stromen?

Hoe bepaal ik hoeveel welke leidingmaat ik moet kiezen voor de aanleg van mijn CV systeem? Waarom is het maximaal vermogen CV buis van belang? Hierbij is de belangrijkste vraag; hoeveel vermogen moet er door deze buizen kunnen stromen? Naast het gebruikte materiaal is hierbij vooral ook de diameter van de buis van belang.

Debiet

Om te bepalen wat het maximaal vermogen is dat er door een specifieke maatvoering buis kan stromen moet je kijken naar het debiet van deze buis. Het debiet is de stroomsnelheid van een vloeistof door een specifieke buis(diameter). Bijgaand een kort rekenvoorbeeld ter verduidelijking. Stel het duurt 15 seconden om een emmer van 10 liter volledig te vullen door een specifieke buis. De capaciteit is dan 10 gedeeld door 15 is 0,67 liter per seconde. Vermenigvuldig dit getal met 3,6 om de capaciteit in m³/u te berekenen: 0,67 x 3,6 = 2,4 m³/u. Dit noemen we ook wel het debiet.

Delta T

Op basis van het debiet kun je dus berekenen hoeveel water er effectief door een bepaalde buisdiameter kan worden getransporteerd in een bepaalde tijd. Om te bepalen hoeveel (warmte)energie door diezelfde buis getransporteerd kan worden moet je ook kijken naar de hoeveelheid energie die afgegeven wordt door het systeem gedurende het transport. Dus, van de aanvoer; het door de warmwaterinstallatie, CV of (hybride) warmtepomp, tot een bepaalde temperatuur opgewarmde water. Tot aan de retour; de temperatuur die het water (nog) heeft als deze weer retour komt bij de warmwaterinstallatie. Effectief noemen we dit de delta T van de warmwaterinstallatie.

  • voor een warmwater installatie die werkt met afgifte door paneelradiator, convector radiator of een hybride radiator rekenen we vaak met ∆T = 20,
  • voor warmwater installatie die werkt met afgifte door vloerverwarming wordt meestal gerekend met  een ∆T van 5 à 10.

De praktische methode

Via de zogenaamde “praktische” methode kan vervolgens per maatvoering (diameter van de buis) bepaald worden hoeveel vermogen er maximaal door deze buis kan stromen. Voor dunwandige (metalen) buizen is dat bij benadering:

  • 12 mm buis = ca. 4.100 watt (4.1 kilowatt),
  • 15 mm buis = ca. 6.000 watt (6.0 kilowatt),
  • 22 mm buis = ca. 13.400 watt (13.4 kilowatt),
  • 28 mm buis = ca. 22.500 watt (22.5 kilowatt),
  • 35 mm buis = ca. 35.000 watt (35.0 kilowatt).

Het belang van het maximaal vermogen van een CV buis

Dit is vooral van belang bij het bepalen van de geschikte buismaat voor de hoofdleiding van jouw CV systeem. Het is belangrijk dat deze goed aansluit zodat de totale hoeveelheid warmte die geproduceerd wordt door de warmwater installatie en dus effectief getransporteerd kan worden door het systeem. Een te kleine diameter kan de waterstroom verminderen en inefficiëntie veroorzaken, terwijl een te grote diameter onnodige kosten met zich meebrengt en installatie problemen kan opleveren. Bij ons kun je zowel kunststof als (dunwandig) stalen CV buizen kopen in diverse gangbare maatvoeringen. Kun je niet vinden waar je naar op zoek bent of kom je er niet uit, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

PS: wil je exact weten wat het vermogen is dat er maximaal door een specifieke maatvoering buis van een bepaald type merk en materiaal kan stromen? Neem dan contact op met de leverancier van deze buizen. Zij hebben deze gegevens in huis en kunnen je hier het beste verder bij helpen.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Een reactie op “Hoeveel vermogen kan er per diameter door een buis stromen?

  1. Caroline Hviid zegt:

    Dunwandige leidingen komen voor in diverse diameters en worden met elkaar verbonden d.m.v. knel- of soldeerfittingen. De standaard maten in een normaal woonhuis zijn 12, 15 en 22 mm. Leidingen van 28 en 35 mm komen eigenlijk alleen voor in ruime woningen of bedrijfspanden. Het vermogen wat per diameter getransporteerd kan worden, staat in de onderstaande tabel. Uiteraard dient het leidingverloop altijd van groot naar klein te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *