Welke verschillende soorten vormen radiatoren zijn er?

Is een radiator altijd recht(-hoekig)? Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten vormen radiatoren. Over het algemeen maken wij onderscheid tussen een horizontale, verticale en handdoek(of badkamer) radiatoren.

Horizontale radiatoren

De meeste bekende radiator is de horizontale radiator. Dit is een klassieke radiator waarbij de lengte groter is dan de hoogte.

wit RAL9016

Voorbeeld van een klassieke horizontale radiator: de Henrad Compact

Verticale radiatoren

Daarnaast is tegenwoordig de verticale radiator ook niet meer weg te denken. Dit is een radiator waarbij de hoogte groter is dan de lengte. Deze zijn ideaal om te gebruik als er niet veel ruimte is om de radiator te plaatsen, doordat deze dan over beperkte breedte de lucht in gaat heb je vaak toch voldoende vermogen om de ruimte verwarmen.

Doordat deze radiatoren vaak heel prominent aanwezig zijn in de ruimte zijn ze vaak voorzien van speciale design eigenschappen of kleuren zodat ze ook echt waarde toevoegen aan het interieur. De meeste fabrikanten brengen in bepaalde series zowel horizontale als vertical radiatoren uit. Zo kun je de gekozen stijl in je gehele huis consequent doorvoeren.

Handdoekradiatoren

Tenslotte, de handdoekradiator, dit is een speciale radiator die veelal gebruikt wordt om badkamers te verwarmen en daarom vaak een badkamer radiator genoemd. Aangezien er tegenwoordig in veel badkamers ook gebruik wordt gemaakt van “gewone” horizontale en/of verticale radiatoren is deze naam echter te weinig specifiek en kiezen wij dus voor de term handdoekradiator.

Deze radiatoren hebben vaak een dubbelfunctie. Naast verwarmen worden ze ook veel gebruikt om tegelijkertijd de handdoeken te drogen, vandaar dat ze ook bekend staan onder de naam handdoekradiator. Deze radiator bestaat meestal uit 2 opstaande buizen met daartussen diverse horizontale buizen geplaatst, waar de handdoeken dan eenvoudig opgehangen kunne worden, maar er zijn tegenwoordig ook vele andere vormen mogelijk.

Voorbeeld van een handdoekradiator: de Zehnder Yucca

Concluderend, alhoewel de meeste radiatoren inderdaad (recht-)hoekig zijn er tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten vormen radiatoren verkrijgbaar. Zo is er altijd een vorm die het beste past in jouw situatie. Kom je r niet uit of heb je aanvullend vragen naar aanleiding van dit blog? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *