Lage temperatuur, gemengde, hybride of elektrische radiator

Naast watergedragen radiatoren geschikt voor gebruik in combinatie met een centrale verwarming (CV) installatie zijn er tegen wording diverse andere varianten op de markt, elk met specifieke toepassingen. De meest voorkomende leggen we hieronder aan je uit.

Radiatoren die specifiek geschikt zijn voor gebruik bij lage temperatuur verwarming (LTV) systemen zoals een warmtepomp of een hybride CV ketel.

Voor het rendement van jouw radiator is het van belang dat deze voldoende warmte kan afgeven in relatie tot de temperatuur van het water dat jouw systeem aan de radiator aanvoert. Tegenwoordig worden de vermogens van radiatoren standaard weergegeven in de temperatuurinstelling 70/50/20 (de standaard instelling van een moderne CV ketel). Maar veel woningen maken tegenwoordig gebruik van LTV systemen die standaard op 55/45/20 (of zelfs nog lagere temperaturen) werken. Om dan toch jouw huis aangenaam te kunnen verwarmen zijn er speciale lage temperatuur radiatoren te verkrijgen die d.m.v ingebouwde ventilatoren sneller hun warmte afgeven dan traditionele radiatoren. Dit maakt deze radiatoren bij uitstek geschikt om gebruikt te worden in combinatie met LTV systemen). NB: hou er wel rekening mee dat bij plaatsing van deze radiatoren altijd een stroomvoorziening aanwezig moet zijn
 

Radiatoren met elektrische bijverwarming, de radiator voor gemengd gebruik

Deze radiatoren noemen wij ook wel hybride radiatoren. Door middel van een extra ingebouwd elektropatroon kun je de radiator, desgewenst, ook elektrisch (bij)verwarmen. Dit kan bijvoorbeeld heel handig zijn als je een bepaalde ruimte (snel) de temperatuur wilt kunnen verhogen onafhankelijk van je CV of als je in de badkamer altijd over warme handdoeken wil beschikken. Let op: het bijverwarmen van een hybride radiator kan alleen als de CV niet in gebruik is.

Let op: soms worden lage temperatuur radiatoren voorzien van een ventilator ook “hybride” genoemd. Dit is bijv. het geval bij de Jaga Mini Hybrid, Jaga Strada Hybrid, Jaga Tempo Hybrid en de verticale Jaga Vertiga Hybrid.

100% elektrische radiatoren

In zeer energiezuinige en goed geïsoleerde woningen kan het voordeliger zijn om bepaalde ruimten in huis elektrisch te verwarmen, zeker als je ook jouw eigen elektriciteit opwekt met PV-panelen. Elektrisch verwarmen kan daarnaast ook heel praktisch zijn als je een bepaalde bijv. ruimte wilt (bij)verwarmen zonder dat je daar CV leidingen hoeft aan te leggen. Een elektrische radiator biedt daarnaast nog het voordeel dat je deze onafhankelijk van je CV kan regelen zodat je altijd de gewenste temperatuur kunt instellen en, bijvoorbeeld in de badkamer, altijd over warme handdoeken kan beschikken).

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *