Warmtepomp, lage temperatuur, gemengde, hybride of elektrische radiator?

Welke soorten radiatoren zijn er tegenwoordig allemaal? Naast watergedragen radiatoren geschikt voor gebruik in combinatie met een centrale verwarming (CV) installatie zijn er tegenwoordig diverse andere varianten op de markt, elk met specifieke toepassingen. De meest voorkomende leggen we hieronder aan je uit.

Radiatoren die specifiek geschikt zijn voor gebruik bij lage temperatuur verwarming (LTV) systemen zoals een (hybride) warmtepomp.

Voor het rendement van jouw radiator is het van belang dat deze voldoende warmte kan afgeven in relatie tot de temperatuur van het water dat jouw systeem aan de radiator aanvoert. Tegenwoordig worden de vermogens van radiatoren standaard weergegeven in de temperatuurinstelling 75 graden (de standaard instelling van een moderne CV ketel). Vroeger was dit 90 graden. Maar veel moderne, goed geïsoleerde, woningen maken tegenwoordig gebruik van LTV systemen die standaard op 55 of 35 graden (de standaard voor bijv. vloerverwarming) warm water aanvoeren.
 
Voorbeeld van een lage temperatuur radiator: de Jaga Mini Hybrid
 
Om dan toch jouw huis aangenaam te kunnen verwarmen zijn er tegenwoordig speciale lage temperatuur radiatoren te verkrijgen. Vaak zijn dit in de basis convector radiatoren die d.m.v ingebouwde ventilatoren sneller hun warmte afgeven dan traditionele radiatoren. Dit maakt deze radiatoren bij uitstek geschikt om gebruikt te worden in combinatie met LTV systemen zoals een (hybrid) warmtepomp. Vandaar dat deze radiatoren ook vaak warmtepomp radiator genoemd worden. Hou er wel rekening mee dat bij plaatsing van deze radiatoren altijd een stroomvoorziening aanwezig moet zijn.
 

Radiatoren met elektrische bijverwarming, de radiator voor gemengd gebruik

Deze radiatoren noemen wij ook wel hybride radiatoren of gemengde radiatoren. je komt dit type radiator vaak tegen bij badkamer radiatoren. Door middel van een extra ingebouwd elektropatroon kun je de radiator, desgewenst, ook elektrisch (bij)verwarmen. Dit kan bijvoorbeeld heel handig zijn als je een bepaalde ruimte (sneller) de temperatuur wilt kunnen verhogen onafhankelijk van je CV of als je in de badkamer altijd over warme handdoeken wil beschikken, ook als de CV niet aan staat. Let op: het bijverwarmen van een hybride radiator kan alleen als de CV niet in gebruik is, anders stroomt het elektrisch opgewarmde water eenvoudig weg met de het retour water van de CV.

Voorbeeld van een gemengde radiator: de Zehnder Universal

Let op: soms worden lage temperatuur radiatoren voorzien van een ventilator ook “hybride” genoemd. Dit is bijv. het geval bij de Jaga Mini Hybrid, Jaga Strada Hybrid, Jaga Tempo Hybrid en de verticale Jaga Vertiga Hybrid.

100% elektrische radiatoren

In zeer energiezuinige en goed geïsoleerde woningen kan het tegenwoordig al snel voordeliger zijn om bepaalde ruimten in huis elektrisch te verwarmen, zeker als je ook jouw eigen elektriciteit opwekt met PV-panelen. Elektrisch verwarmen kan daarnaast ook heel praktisch zijn als je een bepaalde bijv. ruimte wilt (bij)verwarmen zonder dat je daar CV leidingen hoeft aan te leggen. Een elektrische radiator biedt daarnaast nog het voordeel dat je deze onafhankelijk van je CV kan regelen zodat je altijd de gewenste temperatuur kunt instellen en, bijvoorbeeld in de badkamer, altijd over warme handdoeken kan beschikken).

Voorbeeld van een elektrische radiator: de Zehnder Alura Tech

Veel verschillende soorten radiatoren op de markt – welke past bij mij?

Kortom, de tijd dat je alleen een watergekoelde CV radiator kon kopen ligt inmiddels ver achter ons. Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten radiatoren verkrijgbaar. Voor elke gewenste situatie is er een radiator beschikbaar. Of dat nu een warmtepomp/lage temperatuur, hybride, gemengde of 100% elektrische radiator is. Heb je vragen over welke radiator voor jouw situatie de beste oplossing biedt, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *