Hoe bepaal ik de juiste afmetingen van mijn radiator?

Het is natuurlijk van belang dat jouw radiator wel fysiek past in de ruimte waar hij moet komen. Hou geoid rekening met de juiste afmetingen van een nieuwe radiator. Zo moet je er op letten dat je meestal enkele centimeters speling moet hanteren voor het aansluiten van de radiator op de aanvoer- en retourleidingen van de CV en onthoudt goed dat hoe groter de afmetingen van de radiator, hoe meer vermogen deze over het algemeen heeft.

Rekening houden met de huidige aansluitingen 

Vaak heb je bij het plaatsen van een nieuwe radiator te maken met al bestaande leidingen. Het is daarom van belang dat je bij het uitzoeken van je nieuw radiator hier zoveel mogelijk rekening mee houdt. Op die manier verminder je de benodigde installatiewerkzaamheden en kosten significant.

Convector radiatoren, compact radiatoren en ventiel radiatoren

De meest voorkomende situatie is dat de aanvoer en retour leidingen parallel aan elkaar uit d voor of uit de wand komen. Zitten de huidige leiding in het midden of links- of rechts-ONDER jouw radiator dan heb je waarschijnlijk een ventiel radiator. 

henrad everest plan radiator vlakke voorplaat onder aansluiting

Voorbeeld van een ventiel radiator: de Henrad Everest Plan

Zitten de huidige leidingen links en rechts (of parallel aan 1 zijde) NAAST jouw radiator of komen ze horizontaal (links en/of rechts) langs de wand in jouw radiator dan heb je waarschijnlijk een compact radiator of een convector radiator

Voorbeeld van een compact radiator: de Henrad Compact Plan

Wil je jouw huidige radiator vervangen, dan is het handig om opnieuw voor hetzelfde type radiator te kiezen. Dit is verreweg de makkelijkste manier van aansluiten. Je kunt dan waarschijnlijk grotendeels de bestaande leidingen gebruiken en dat scheelt weer fors in installatiewerkzaamheden en kosten!

Bekijk goed de maattekeningen bij de radiator die jij kiest

Bij de meeste van onze radiatoren hebben wij een maat-tekening beschikbaar. Hierop kun je exact aflezen waar de aansluiting van jouw (nieuwe) radiatoren moeten komen. Vergelijk dit dus goed met jouw huidige leidingen indien je deze wilt hergebruiken. Kom je er niet uit of heb je vragen, neem gerust contact met ons op.

Kies voor een installatiepakket!

Weet je welk type radiator je wilt en hoe je deze wilt aansluiten dan kun je met behulp van onze installatie voordeelpaketten heel eenvoudig alle benodigde aansluitmaterialen bijbestellen. Je hebt daarbij keuze uit:

Voorbeeld installatiepakket: het Jaga standaard convector installatiepakket

Kortom, voor alle mogelijke situaties hebben wij een geschikt pakket. Zo voorkom je dat je tegen problemen en vertraging oploopt bij de installatie baan jouw nieuwe radiator.

Ben je toch stevig aan het verbouwen en ga je ook de leidingen omleggen of helemaal opnieuw aanleggen dan wordt het allemaal een stuk eenvoudigen en hoef je minder te letten op de juiste afmetingen van een nieuwe radiator. Je kiest dan gewoon de radiator die jij wilt en sluit de leidingen daar vervolgens eenvoudig op aan. 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *