Hoe weet ik hoe ik het vermogen van mijn radiator moet bepalen? Dat is een vraag die wij veel krijgen. Er zijn verschillende manieren om dat te bepalen. Van een hele snelle calculatie tot hele nauwkeurige manier van calculeren.
Het totale radiator vermogen dat je nodig hebt om een ruimte tot een bepaalde temperatuur te kunnen verhogen is afhankelijk van een aantal factoren. 1. om wat voor soort ruimte gaat het? 2. hoe groot is die ruimte? 3. hoe goed is de isolatie van die ruimte? en 4. wat voor type woning betreft het?
Voor een snelle calculatie kun je de volgende rekensom hanteren.
Vermenigvuldig de gewenste temperatuur die je wilt behalen in de ruimte met 3,86. De uitkomst daarvan is het benodigde aantal watts (de gebruikte eenheid voor vermogen) per kubieke meter inhoud van de ruimte.
Een veelgebruikte indeling qua gewenste temperatuur voor veel voorkomende ruimtes in een huis staat hieronder weergegeven, incl. de benodigde wattages:
Uiteraard kun je met bovenstaande calculatie de gewenste kamertemperatuur naar boven of naar beneden bijstellen indien gewenst.
Vervolgens vermenigvuldig je dan dus de lengte (in meters) van de ruimte x de breedte (in meters) van de ruimte x de hoogte (in meters) van de ruimte = inhoud (in kubieke meters / m3) van de ruimte. Dat getal vermenigvuldig je dan met de benodigde watts per kubieke meter (m3) om tot het totaal benodigde aantal watts radiatorvermogen te komen.
Let op, dit is het totaal aantal watts per ruimte. Als je 1 radiator wilt gebruiken om de gehele ruimte te verwarmen dan is dit dus ook het benodigde vermogen, in watt, van die radiator. Heb je ruimte voor meerdere radiatoren in deze ruimte dan kun je er ook voor kiezen om het totaal benodigde aantal watts te verdelen over deze radiatoren.
Voorbeeldcalculatie snelle methode:
De gewenste kamertemperatuur is 22°C. De som is dan 22 x 3,86 = 84,92 (afgerond: 85) Watt per kubieke meter. Stel de kamer die je wilt gaan verwarmen is 4 meter lang, 5 meter breed en 2 meter hoog. De inhoud is dan 4x5x2 = 40m³. Je doet dan 40 x 85 = 3.400 Watt. Je hebt dus in totaal 3.400 Watt aan radiatorvermogen nodig om de gehele kamer van 40m³ met een temperatuur van 22 graden te verwarmen. Dat kan dus bijvoorbeeld met 1 radiator met 3.400 Watt zijn of 1 van 2.000 Watt en 1 van 1.400 Watt.
Beter iets teveel dan iets te weinig.
Wij adviseren overigens wel altijd het vermogen van jouw radiator ruim te kiezen. Het is namelijk heel gemakkelijker om het vermogen van de gekozen radiator iets te beperken met een thermostatische radiatorkraan als het in praktijk (te) snel te warm wordt in de ruimte. Is het vermogen van de gekozen radiator daarentegen iets te laag, dus krijgt de gekozen radiator de ruimte maar met moeite warm genoeg, dan is het veel lastiger om hier nog iets aan te doen achteraf.
De temperatuurinstelling van de CV ketel.
Hou er daarnaast ook rekening mee dat de vermogens van de radiatoren op onze website, tenzij expliciet anders vermeld, gelden bij een gemiddelde watertemperatuur van 75 / 65°C. Dit betekent dat de CV-ketel een aanvoer watertemperatuur heeft van 75°C en een retour watertemperatuur heeft van 65°C. Meer informatie over de verschillende temperatuurinstellingen kun je hier vinden.
Let op, sommige (oudere) CV-ketels stoken (nog) met een hogere temperatuur (90 / 70°C), waardoor zo’n radiator mogelijk bij dezelfde afmetingen (veel) meer vermogen afgeeft dan je misschien dacht op basis van de informatie die wij hebben aangegeven op onze website.
Lage temperatuur verwarmingsinstallaties (LTV).
Moderne installaties zoals bijvoorbeeld een (hybride) waterpomp draaien daarentegen vaak op veel lagere temperaturen, van 55 / 45 °C (tot zelfs 35 / 30 °C). Om te voorkomen dat je dan hele grote of heel veel radiatoren nodig hebt om het benodigde vermogen bij elkaar te krijgen om deze ruimtes te verwarmen kun je kiezen voor speciale “lage temperatuur” radiatoren. Vaak maken deze gebruik van een extra (elektrisch) ventilatoren in de radiator om de warmte sneller te verspreiden in de ruimte en daarmee het vermogen dat een radiator kan leveren fors omhoog brengt bij deze lagere temperaturen. Voor deze speciale radiatoren geven wij op onze website altijd het vermogen aan op 55 / 45 . Let op: een dergelijke “lage temperatuur” radiator kan ook gewoon op hogere temperatuur functioneren maar geeft dan dus (veel) meer vermogen afgeeft dan je dacht op basis van de informatie die wij hebben aangegeven op onze website.
Radiator vermogen nauwkeuriger berekenen?
Wil je een iets nauwkeuriger calculatie dan moet je vervolgens ook nog rekening houden met een aantal andere aspecten van de ruimte die je wilt verwarmen:
- De isolatie van de ruimte/ het huis. Je moet hiervan zelf een inschatting maken, maar hieronder staan een aantal scenario’s om je op weg te helpen. Afhankelijk van hoe goed of slecht deze is geïsoleerd moet je dan het benodigde aantal wattages verlagen of juist verhogen.
- Het soort woning dat je hebt. Heb je een hoek- of vrijstaande woning en zijn 2 of meer van de muren in de ruimte die je wilt verwarmen een buitenmuur. Dan moet je gemiddeld ca. 10% extra vermogen berekenen.
Gebruik onze slimme rekentool.
Om het wat gemakkelijker voor je te maken hebben wij een speciale rekentool gemaakt waarmee je eenvoudig het totaal benodigde aantal wattages kunt berekenen. Deze kun je hier vinden.
Hoe bepaal ik zelf de isolatiegraad van de ruimte / mijn woning?
Vaak krijgen wij de vraag of je daarvoor niet gewoon het energielabel van de woning kan gebruiken als maatstaf voor de isolatiegraad? Het antwoord daarop is helaas nee, want ook de toepassing van bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen als een warmtepomp en/of zonnepanelen zijn van grote invloed op dit label. Het kan dus maar zo zijn dat u een matig geïsoleerde woning heeft maar, door de aanschaf van bijv. zonnepanelen en een warmtepomp, een relatief zuinig energielabel. Kortom, je zult echt zelf een inschatting moeten maken van de mate van isolatie. Onderstaand een aantal verschillende isolatiescenario’s ter illustratie:
- Een “goed” geïsoleerde ruimte/huis. Je hebt een spouw muur en deze is geïsoleerd, alle ramen zijn van hr++ glas, de vloer is goed geïsoleerd en het dak of plafond is goed geïsoleerd. In dit geval kun je gemiddeld ca. 10% minder radiator vermogen berekenen.
- Een “matig” geïsoleerde ruimte/huis. Je hebt wel een spouw muur maar deze is niet geïsoleerd, alle ramen zijn van “gewoon” hr glas, de vloer en het dak/plafond zijn geïsoleerd.
Voor een matig geïsoleerde ruimte/huis moet je gemiddeld ca. 15% extra radiator vermogen berekenen. - Een “slecht” geïsoleerde ruimte/huis. Er is geen enkele isolerende maatregel getroffen. In dat geval moet je gemiddeld ca. 40% extra radiator vermogen berekenen.
Kortom, er zijn dus verschillende manieren om te berekenen welk vermogen een radiator moet hebben om de gewenste ruimte adequaat te kunnen verwarmen. Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.