Hoe bepaal ik welke aansluitmogelijkheden mijn radiator nodig heeft?

Om goed te kunnen bepalen welke aansluitmogelijkheden jouw radiator nodig heeft is het belangrijk om te weten waar jouw huidige aanvoer- (warm water in de radiator) en retour (koud/afgekoeld water uit de radiator) leidingen (komen te) zitten.

Hoe weet ik welke leiding mijn aanvoer en welke leiding mijn retour is?

Weet je niet welke van de 2 leidingen de aanvoer en welke de retour is? Bepalen welke leiding aanvoer en welke leiding retour is kun je eenvoudig testen door de radiator even te laten afkoelen en vervolgens de CV (hoog) aan te zetten en dan te voelen welke van de 2 leidingen als eerste warm wordt, dat is dan de aanvoerleiding en de andere is dan automatisch de retour.

Nieuwe versus bestaande leidingen.

Kies je voor de aanleg van een complete nieuwe installatie dan heb je vaak meer mogelijkheden en bepaal je op basis van jouw eigen voorkeur waar je de leidingen in de radiator wilt hebben. Vervolgens bespreek je met jouw installateur waar de leidingen dus moeten komen.

Bepalen welke aansluitcode je nodig hebt.

In onderstaand overzicht (kun je zien welke aansluitmogelijkheden (op de radiator) er allemaal bestaan. Alle mogelijke in en uitgangen op de radiatoren hebben een standaard nummer (van 1 t/m 8 en MO/MB)). De aansluiting van een radiator wordt dan ook vaak in een cijfercombinatie gegeven. Hierbij staat het eerste cijfer voor de aanvoer en het 2e cijfer voor de retour. In onderstaande afbeelding staan alle mogelijke combinaties overzichtelijk weergegeven:

Aansluit combinatie mogelijkheden radiator

Aansluitvoorbeelden uit de praktijk.

Omdat de mogelijkheden per type radiator nogal verschillend kunnen zijn hebben we hieronder alle (meest voorkomende) mogelijkheden op een rij gezet voor je.

1. Voor horizontale radiatoren waarbij de leidingen parallel (vaak op 50 of 35 mm van elkaar af) aan elkaar lopen naar de radiator toe:

 • en linksonder in de radiator moeten komen, kies je aansluitcode 11

 • en rechtsonder in de radiator moeten komen, kies je aansluitcode 88

 • en midden onder in de radiator moeten komen, kies je aansluitcode MO (soms ook MM genoemd)

 • en rechtsonder naast de radiator moeten komen, kies je aansluitcode 67. Dit is een zogenaamde enkelzijdige aansluiting.

 • en linksonder naast de radiator moeten komen, kies je aansluitcode 32. Dit is een zogenaamde enkelzijdige aansluiting.

 

 

 

 

 

 

 

 

 • en rechtsonder in de zijkant van de radiator moeten komen, kies je aansluitcode 77 (soms ook 70 genoemd). 
 • en linksonder in de zijkant van de radiator moeten komen, kies je aansluitcode 22 (soms ook 20 genoemd).

Let op: deze aansluitingen komen alleen voor bij convector radiatoren.

 

2. Voor horizontale radiatoren waarbij de leidingen los van elkaar naar de zijkant van de radiator toe lopen:

 • en links en rechts aan de zijkanten in de radiator moeten komen. Waarbij de aanvoer bovenkant rechts en retour onderkant links zitten, kies je voor aansluitcode 62. Dit is een zogenaamde kruislingse aansluiting.

 • en links en rechts aan de zijkanten in de radiator komen. Waarbij de aanvoer bovenkant links en retour onderkant rechts zitten, kies je voor aansluitcode 37. Dit is een zogenaamde kruislingse aansluiting.

 • en zowel aanvoer als retour aan de rechter zijde in de radiator komen, kies je voor aansluitcode 67. Let op, aanvoer zit altijd aan de bovenkant, retour aan de onderkant. Dit is een zogenaamde enkelzijdige aansluiting.

 • en zowel aanvoer als retour aan de linker zijde in de radiator komen, kies je voor aansluitcode 32. Let op, aanvoer zit altijd aan de bovenkant, retour aan de onderkant. Dit is een zogenaamde enkelzijdige aansluiting.

3. aansluitmogelijkheden voor verticale en handdoekradiatoren waarbij de leidingen parallel (vaak op 50 mm van elkaar af) aan elkaar lopen naar de radiator toe:

 • en midden onder in de radiator moeten komen, kies je voor aansluitcode MO (soms ook MM genoemd)

NB: wil je dat de leidingen midden boven in de radiator komen, dan kies je voor aansluitcode MB. In de meeste gevallen je dan wel een zogenaamde stromingsbuis nodig om te zorgen dat de radiator goed verwarmt wordt.

 • en los van elkaar lopen en links (aanvoer)- en rechts(retour)onder in de radiator moeten komen, kies je voor aansluitcode 18
 • en los van elkaar lopen en rechts (aanvoer)- en links(retour)onder in de radiator moeten komen, kies je voor aansluitcode 81

NB: moeten de leidingen links (aanvoer)- en rechts(retour)boven in de radiator komen, kies dan voor aansluitcode 45. Moeten de leidingen rechts (aanvoer)- en links(retour)boven in de radiator komen, kies dan voor aansluitcode 54. In de meeste gevallen heb je dan wel een stromingsbuis nodig om te zorgen dat de radiator goed verwarmt wordt.

Kortom, er zijn legio aansluitmogelijkheden en vaak verschillen deze per radiator (-type). Mocht je er niet uitkomen. Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Een reactie op “Hoe bepaal ik welke aansluitmogelijkheden mijn radiator nodig heeft?

 1. Raymond Kitsz zegt:

  Goedemorgen. Dank voor deze uitleg op de pagina. Is het ook mogelijk de aanvoer beneden en de afvoer boven aan te sluiten bij een verticale designradiator? Dus niet allebei beneden en ook niet allebei boven (met een stromingsbuis).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *