Waarom moet ik mijn systeem waterzijdig inregelen?

Waterzijdig inregelen van jouw centrale verwarmingsinstallatie, wat is dat precies en waarom is dat belangrijk? Om optimaal rendement te kunnen halen uit het warmte-vermogen (verwarmde water) dat jouw verwarmingsinstallatie (CV ketel, (hybride) warmtepomp) produceert is het van belang dat deze zo optimaal mogelijk wordt afgegeven door de radiatoren in het gehele systeem/huis.

De temperatuurinstelling van de centrale verwarmingsinstallatie.

Veel CV ketels staan nog altijd ingesteld op een temperatuur van 60 tot 80 graden, dit terwijl er veel geld te besparen in door een CV ketel lager in te stellen, bijv. op 50 graden. Vaak kan dit zelfs zonder in te boeten op comfort. Om erachter te komen of dit in jouw situatie haalbaar is doe je de zogenaamde “50 graden test“. Hier test je of jouw woning comfortabel blijft als je de temperatuur afstelt op 50 graden (dit is ook de temperatuur die een (hybride) warmtepomp kan genereren – zo weet je dus ook gelijk of jouw huis geschikt is voor een lage temperatuur systeem). Maar voordat je de temperatuur gaat aanpassen is het eerst belangrijk dat jouw systeem optimaal is ingeregeld en dus optimaal rendeert. Dit heeft te maken met de “flow” in het systeem. Wat is dat precies? en Waarom is dit van belang?

De “flow” van jouw verwarmingsinstallatie.

Elke radiator heeft een aanvoer en retourtemperatuur. je kunt je voorstellen dat het verschil tussen de temperatuur die de radiator inkomt en de temperatuur die het water heeft als het de radiator weer uitstroomt gelijk is aan het afgegeven vermogen van die radiator. Kortom, het vermogen van jouw radiator is dus afhankelijk van deze 2 temperaturen en de snelheid waarmee dit water door de radiator stroomt, het debiet. Bij een hogere gemiddelde watertemperatuur geeft de radiator meer vermogen af, bij een lagere minder (ceteris paribus). Als het goed is heb je jouw systeem (ooit) zo gekozen dat de radiatoren per kamer het juiste wattage (kunnen) afgegeven, zodat het niet te warm of te koud wordt. Wil je weten hoe je bepaalt welk wattage jouw radiatoren nodig hebben om een bepaalde ruimte te verwarmen, lees dan ons blog hierover.

Optimaal rendement van de centrale verwarmingsinstallatie.

De retourtemperatuur die terugstroomt bepaalt wat het systeem doet. Als de temperatuur te laag is moet het systeem bij verwarmen, is de temperatuur te hoog, dan moet deze terugschakelen (moduleren) of soms zelfs geheel stoppen met verwarmen en rondpompen van het water in het systeem. Onnodig moduleren gaat ten koste van het rendement. Idealiter is de retourtemperatuur zo constant mogelijk zodat de ketel rustig continu kan blijven verwarmen en water rondpompen totdat de gewenste temperatuur is bereikt. Vergelijk het met het brandstofverbruik in jouw auto. Ben je continu aan het gas geven en afremmen of rijdt je op een constante snelheid?

Waterzijdig inregelen.

Om dit te voorkomen is het van belang dat alle radiatoren zoveel mogelijk dezelfde aanvoer en retourtemperatuur hebben om zodoende de “flow” in het systeem optimaal te houden. Dit heet “waterzijdig inregelen” van jouw systeem en betekent dat je ervoor zorgt dat door iedere radiator de juiste hoeveelheid warm water stroomt welke nodig is om de gewenste warmte af te geven, en ook niet meer dan dat. Een nieuw opgeleverde installatie zou in de basis natuurlijk gewoon waterzijdig ingeregeld moeten zijn. Maar wat als je de temperatuurinstellingen nu wilt veranderen in jouw systeem? Dat moet je dus aan de slag.

Hiervoor is het allereerst van belang dat je op alle radiatoren radiatorkranen (en voetventielen) hebt aangesloten. Hiermee maak je het mogelijk om het systeem in te regelen. Vervolgens moet je deze dan per radiator instellen (de voorinstelling van de radiatorkraan). Hiervoor kun je een specialist inhuren, maar dit is behoorlijk prijzig (mede afhankelijk van hoe groot jouw systeem is). Er zijn ook handige (gratis) online rekentools/apps te vinden die dit automatisch, aan de hand van de gegevens van de radiatoren en het afgegeven verwarmingsvermogen en de benodigde hoeveelheid water die dan door de radiator moet stromen (het debiet), voor jou berekenen. Maar vergis je niet, dit is best een klusje en bij iedere gewijzigde instelling van de verwarmingsinstallatie moet je opnieuw aan de slag.

Thermostatische radiatorkranen met geïntegreerde debietregelaar.

Er is gelukkig nog een andere optie. Het meest eenvoudig is om jouw radiatoren te voorzien van radiatorkranen met automatische debietinstelling, zoals de Heimeier Eclipse serie. De thermostatische radiator afsluiter Eclipse heeft een unieke geïntegreerde debietregelaar die overdebieten voorkomt. Het gewenste debiet wordt voor elke radiator direct ingesteld op de thermostatische afsluiter. Deze waterzijdige inregeling is klaar in een handomdraai. Het ingestelde debiet wordt niet overschreden. Zelfs als er overdebiet is omdat andere afsluiters gesloten zijn. De afsluiter regelt het debiet automatisch en onafhankelijk van het drukverschil. Hierdoor zijn ingewikkelde berekeningen om de instellingen te bepalen volledig overbodig.

heimeier radiatorkraan type eclipse drukgecompenseerde thermostatische haaks

een Heimeier Eclipse haakse radiatorkraan

15 tot 20% besparen op jouw energierekening.

Nadat je jouw radiatoren waterzijdig hebt ingeregeld zul je merken dat het verwarmingssysteem veel zuiniger is geworden. Het systeem hoeft minder te moduleren en vaak kan ook het pomp toerental naar beneden, er hoeft ten slotte minder water rond gepompt te worden. En dat merk jij niet alleen aan het comfort in jouw woning maar ook aan jouw energierekening. Waterzijdig inregelen van de cv-installatie is daarmee een van de belangrijkste, voordeligste en vaak over het hoofd geziene stappen naar een lager energieverbruik in huis. De kosten voor gasverbruik kunnen hierdoor gemiddeld met maar liefst 15 tot 20% dalen. De eventuele kosten die waterzijdig inregelen met zich meebrengt heb je dus (heel) snel terug verdiend!

PS: wil je direct aan de slag? De meeste van onze voordelige aansluitpakketten zijn ook met Heimeier Eclipse radiatorkranen verkrijgbaar.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *