Waarvoor dient een ontluchter?

De meeste radiatoren zijn tegenwoordig standaard voorzien van een ontluchtingsventiel. Maar waarom is het ontluchten van jouw radiator eigenlijk van belang en wat gebeurt er als je dat niet doet?

Radiator ontluchten.

Bij het (bij-)vullen van een (nieuwe) radiator kan er eenvoudig lucht meekomen. Naar verloop van tijd hoopt deze lucht zich op in de radiator. Omdat lucht lichter is dan water zal het zich uiteindelijk vaak verplaatsen naar de bovenste radiatoren in het systeem. Lucht kan ervoor zorgen dat radiatoren of leidingen gaan tikken of een borrelend geluid veroorzaken. Dat is niet alleen vervelend maar het kan ook voor onvoldoende doorstroming (debiet) in de radiator zorgen waardoor deze niet goed warm kan worden. Vaak voel je dit in praktijk doordat de radiator onder wel goed warm wordt maar boven (waar het lucht zit) niet of minder.

Automatisch ontluchten.

Gelukkig is dit heel eenvoudig te verhelpen. In dit blog leggen we je stap voor stap uit wat je moet doen. Nadat je jouw radiatoren hebt ontlucht zullen ze niet alleen weer beter warm worden maar neemt ook het rendement van jouw totale centrale verwarmingsinstallatie toe. En daarmee bespaar je ook weer op jouw energierekening! Wij raden aan om minimaal een keer per jaar jouw radiatoren te ontluchten en sowieso altijd nadat je water hebt bijgevuld in jouw systeem.

de Taconova automatische ontluchter

Wil je het helemaal makkelijk voor jezelf maken? Kies dan voor een automatisch ontluchtingsventiel zoals de Taconova automatische ontluchter. Op die manier weet je zeker dat er nooit lucht in jouw systeem kan zitten en deze altijd optimaal functioneert. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *