Wanneer gebruik je een onderblok (of H-blok) voor de aansluiting van je radiator?

Veel radiatoren hebben naast 4 zijaansluitingen (4 x 1/2″) tegenwoordig ook 2 of meerdere onderaansluitingen. Het voordeel van zo’n onderaansluiting is dat je de (aanvoer- en retour) leidingen vaak mooier weg kan werken en ze minder in het zicht zitten. De beste manier voor het aansluiten van zo’n radiator met onderaansluiting is met behulp van een zogenaamd onderblok.

Wat zijn de voordelen?

Het grote voordeel van een onderblok ten opzichte van een losse radiatorkraan en voetventiel (of: retourventiel) is dat het geheel compacter is dan 2 losse ventielen en veel eenvoudiger aan te sluiten. Er zijn 2 soorten onderblokken waar je uit kan kiezen, afhankelijk van de radiator waar deze op aangesloten moeten worden.

Een onderblok voor ventielradiatoren (of een H-blok).

Een ventielradiator is een (horizontale) radiator die naast zijaansluitingen ook voorzien is van aansluitingen aan de onderzijde en een geïntegreerd (thermostatisch) ventiel (links of rechtsboven, vaak voorgemonteerd in 1 van de zij-aansluitingen), je hoeft daar dan alleen nog een thermostaatknop bij aan te schaffen. Doordat deze radiatoren voorzien zijn van een ingebouwde stromingsbuis kun je de bediening van de radiator gewoon aan de bovenzijde hebben terwijl de leidingen onder zitten. Dit geeft een mooie strakke afwerking in combinatie met optimaal bedieningsgemak.

De meest gangbare aansluitmaten op ventielradiatoren zijn 2 x 1/2″ of 2 x 3/4 euroconus. Let hier dus goed op als je een onderblok aanschaft. Onze onderblokken voor ventielradiatoren zijn voorzien van adapters zodat je deze op beide kan aansluiten.

voorbeeld van een ventielradiator met onderblok

Een thermostatisch onderblok (voor verticale radiatoren en handdoekradiatoren).

Naast een onderblok voor ventielradiatoren zijn er ook thermostatische onderblokken. Deze worden gebruikt als zowel de aansluiting als de (thermostatische) bediening onder de radiator zitten. Het onderblok is dan voorzien van een ingebouwd (thermostatisch) ventiel, je hoeft daar dan alleen nog een thermostaatknop bij aan te schaffen. Je ziet dit in praktijk meestal bij verticale of handdoekradiatoren. De aansluitmaat is dan vaak 2 x 1/2″.

voorbeeld van een thermostatisch onderblok bij een verticale radiator en een handdoekradiator

NB: er zijn ook thermostatische onderblokken die geleverd worden incl. een bijpassende radiator kraan. Dit worden onderblok designsets genoemd.

voorbeeld van een onderblok designset (zwart)

Wat is een zij-onderblok?

Tenslotte is er ook nog zoiets als een zij-onderblok. Deze worden toegepast indien de radiator gewoon aangesloten wordt via de 2 zijaansluitingen (een compact radiator) maar de leidingen parallel (vaak op 35 of 50 mm van elkaar) uit de vloer of wand komen. In zo’n siutaie is het vaak lastiger en minder fraai om met losse radiatorkranen en voetventielen te werken. Een zij-onderblok is dan de perfecte oplossing voor een strakke afwerking en eenvoudige installatie. Bij een zij-onderblok moet je dan nog wel een losse radiatorkraan (diverse mogelijkheden) aanschaffen, het retourventiel wordt vervangen door het onderblok. Om de aanvoer vanuit het onderblok naar boven te brengen wordt er dan vaak nog voor een 15mm stalen CV buis gekozen omdat dat een mooie strakke afwerking geeft.

voorbeeld van een zij-onderblok bij de aansluiting van een compact radiator

Rechte of haakse variant?

Voor alle onderblokken geldt. Wanneer de aanvoer- en retourleiding beide uit de vloer komen gebruik je een recht onderblok. Indien de leidingen onderaan uit de muur komen gebruik je een haaks onderblok. Sommige onderblokken zijn universeel, zodat je ze zowel recht als haaks kunt toepassen.

Voor elke van de 3 bovenstaande varianten hebben wij een voordelig en compleet installatiepakket samengesteld. Kom je er niet uit of heb je aanvullend vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *