Wat betekent 90/70/20 en 75/65/20 (warmteafgifte)?

Wij krijgen vaak de vraag wat de term 90/70/20 (of 75/65/20) betekend. Dit heeft te maken met de manier waarop het vermogen van radiatoren wordt berekend door de fabrikant. De formule die zijn daarbij hanteren bestaat uit 3 elementen.

Aanvoertemperatuur, retourtemperatuur en omgevingstemperatuur

In het geval van 90/70/20 zijn dat:

  • 90 = het afgegeven vermogen van de radiator bij een aanvoertemperatuur van 90 graden Celsius (dit was vroeger de standaardinstelling voor CV keteltemperatuur),
  • 70 = een retourtemperatuur van 70 graden (dit is het afgekoelde water dat de radiator weer uit stroomt),
  • 20 = een omgevingstemperatuur van de ruimte waarin gemeten wordt, 20 graden in dit geval dus.

NB: dit wordt ook wel Delta T 60 graden genoemd. De Delta T voor een radiator bereken je door de aanvoer (90) + de retour (70) op te tellen en delen door 2 (80) en daar dan de omgevingstemperatuur (20) van af te trekken. Dan kom je dus op 60 graden uit.

Naast 90/70/20 worden er tegenwoordig veelal ander temperatuurinstellingen gebruikt in moderne warmwater installaties zoals een CV ketel of (hybride) warmtepomp. De meest voorkomende zijn:

  • 75/65/20 graden / Delta T 50 graden,
  • 55/45/20 graden / Delta T 30 graden,
  • 35/30/20 graden / Delta T 12,5 graden.

Let op: voor deze lage(-re) temperatuurinstellingen is het vaak wel verstandig om te kiezen voor een speciale lage temperatuur radiator. Deze geven aanzienlijk meer vermogen dan normale radiatoren op deze temperaturen.

Voorbeeld lage temperatuur radiator: de Jaga Strada Hybrid

Verschillende vermogens bij dezelfde radiator

Vaak zie je dus bij de radiator meerdere vermogens staan bij verschillende instellingen. Hou dus bij het bepalen van het juiste vermogen van jouw radiator goed rekening met de (temperatuur)instellingen van jouw CV ketel of (hybride) warmtepomp. Algemeen geldt, hoe lager de temperatuur, hoe lager het vermogen dat de radiator afgeeft.

Bij al onze radiatoren hebben wij de vermogens weergegeven die bekend zijn bij de fabrikant. Wil je het vermogen weten op een andere temperatuurinstelling? Vaak is dat wel mogelijk, neem dan even contact met ons op.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *