Wat is de levertijd van Jaga Hybrid radiatoren?

De vraag over levertijd van Jaga Hybrid radiatoren is de vraag die we de afgelopen maanden het meest hebben gekregen. Of het nu om de razend populaire Jaga Strada Hybrid, de Jaga Mini Hybrid, de unieke verticale Jaga Vertiga Hybrid of de Jaga Mini Canal Hybrid convectorput gaat, het antwoord is helaas ieder keer exact hetzelfde. Sinds de vraag naar dit type radiatoren explosief is gegroeid heeft Jaga helaas grote moeite om dit in haar productie bij te kunnen houden. Het gevolg laat zich raden? Lange(-re) levertijden …

de Jaga Mini Hybrid vrijstaande convector radiator

Wat maakt de Jaga Hybrid modellen zo populair?

Sinds de explosieve stijging van de gasprijzen eind 2022 zijn heel veel mensen zich gaan heroriënteren op hun verbruik. Voor veel mensen is een volledige elektrische warmtepomp niet haalbaar. Die moeten dus proberen het verbruik te verminderen door de CV ketel simpelweg minder te gebruiken of de temperatuurinstellingen te verlagen. Vaak staat deze standaard nog op 75 graden ingesteld (sommige oudere ketels zelfs nog op 90 graden), maar in veel (goed geïsoleerde) huizen is het ook mogelijk deze te verlagen naar rond de 50 graden. Een lagere temperatuur betekend naast minder gasverbruik (logischerwijze) ook minder vermogensafgifte door de radiatoren in huis. Als er verder geen maatregelen getroffen worden betekend dit vaak een forse neergang in comfort. Om dit tegen te gaan kun je er onder ander voor kiezen om een of meerdere van onderstaande maatregelen door te voeren:

  1. je huis beter te isoleren. Hierdoor kun je met dezelfde warmteafgifte een beter comfort verkrijgen omdat er minder (snel) warmte verloren gaat,
  2. extra warmtebronnen bij te plaatsen. Bijvoorbeeld meer (of grotere) radiatoren te plaatsen of bij te verwarmen met behulp van elektrische radiatoren of infrarood panelen,
  3. het vermogen van de bestaande radiatoren te verhogen.

Booster units om het vermogen van jouw radiator te verhogen

Met name deze laatste is momenteel erg populair. Veelal is het mogelijk om het vermogen van jouw bestaande radiatoren te verhogen met behulp van zogenaamde universele radiator boosters. Dit zijn kleine (vrijwel geruisloze) ventilator units die je boven of onder jouw bestaande radiatoren monteert en waarmee de convectiewarmte van jouw radiatoren snelle afgegeven wordt aan de ruimte. Hiermee verhoog je effectief het vermogen van de radiator. Te mooi om waar te zijn?

Het effect van deze boosters is vooral merkbaar wanneer jouw radiatoren voornamelijk gebruik maken van convectie warmte. Traditionele paneelradiatoren werken vaak met een mix aan straling- en convectiewarmte. Daardoor is het effect van de boosters voor deze radiatoren vaak vrij beperkt. Maar er zijn ook speciale radiatoren die uitsluitend gebruik maken van convectie warmte, de convector radiatoren. Vooral de boosters voor convector radiatoren kunnen significant de warmteafgifte verhogen. Wil je meer weten over hoe dit precies werkt? Lees dan ons blog over de verschillende soorten radiatoren die er zijn en het verschil tussen stralings- en convectiewarmte..

De meest populaire convector radiatoren zijn, je raadt het al, de Jaga Hybrid modellen! Dit zijn allemaal convector radiatoren met een al ingebouwde booster (de DBH unit – Dynamic Boost Hybrid). Jaga is hier al jaren geleden mee begonnen en heeft dit concept dus tot in de puntjes uitgewerkt, met als gevolg dat ze absoluut heer en meester zijn in dit zeer snel groeiende marktsegment.

Wat is er aan de hand met de levertijd van Jaga Hybrid radiatoren?

Het is helaas ook deze booster waar momenteel het probleem zit. Een mix van oorzaken (zeer grote vraag, transport en productieproblematiek, etc.) heeft ertoe geleid dat enkele cruciale onderdelen voor deze boosters al maanden zeer slecht verkrijgbaar zijn. Daar bovenop komt, de aanlevering van onderdelen is allerminst stabiel. Zo kan het voorkomen dat er een aantal maanden ineens een significante verbetering optreedt maar een paar weken later (als de voorraad onderdelen weer op is) kan de levertijd ineens weer fors stijgen. Kortom, er is helaas weinig over te zeggen en helaas is er niets dat wij kunnen doen om hier enige versnelling in aan te brengen. Wij vragen elke maand bij Jaga de actuele status op van de verwachte levertijden. Hieronder ziet u de meest actuele opgave.

UPDATE april 2024: de actuele levertijd is momenteel ca. 3-4 weken (opgave Jaga).

Kampen alle Jaga Hybrid modellen met leverproblemen?

Helaas wel. De DBH unit is een het unieke deel van de radiatoren die ze “Hybrid” maken. Alle Jaga Hybrid radiatoren, of je nu op zoek ben naar een Jaga Strada Hybrid, Jaga Tempo Hybrid, Jaga LineaPlus Hybrid hebben last van dezelfde leverproblematiek. Ook als je al een Jaga convector radiator hebt en je wilt deze upgraden met een losse Jaga DBH upgrade set dan heb je helaas te maken met exact dezelfde problematiek.

losse Jaga DBH upgrade set

Veel webshops beweren ten onrechte dat ze deze radiatoren (veel) sneller kunnen leveren dan de door ons aangegeven verwachte levertijd. Hou er rekening mee dat de levertijd van Jaga Hybrid radiatoren overal identiek is, Jaga radiatoren worden nooit uit voorraad geleverd. Gezien de enorme hoeveelheid verschillende modellen en maatvoeringen worden deze altijd klantspecifiek besteld bij Jaga.  Ze zijn dus onderhevig aan de levertijden van Jaga zelf. Wil je trouwens exact weten wat de actuele status van de levertijd voor een specifiek model is? Neem dan gewoon contact op met Jaga zelf.

Mogelijkheid opsplitsen voor de Jaga Strada, Tempo en LineaPlus Hybrid modellen

Vaak hebben wij te maken met klanten die al volop bezig zijn met hun verbouwing en er pas dan achter komen dat de levertijden zo lang zijn. Natuurlijk is het heel vervelen als alle bouw- en installatiewerkzaamheden stil zouden komen te liggen gedurende de levertermijn van de radiatoren. Om dit te voorkomen raden wij dan aan om de order te splitsen. Dat wil zeggen. De order voor de Jaga Hybrid radiator wordt opgeknipt in een radiator en een losse booster unit. De radiator kan dan gewoon volledig worden aangesloten (en gebruikt – wel met minder vermogen dan dus) totdat de booster (na)geleverd wordt. Deze booster kan eenvoudig plug & play gemonteerd worden op de al geïnstalleerde radiator. Daar is verder geen installateur bij nodig. Uiteraard moet je wel rekening houden met de stroomvoorziening voor deze booster tijden installatie van de radiator.

Indien de actuele levertijd van de Jaga Hybrid modellen langer is dan 6 weken rekenen wij hiervoor geen extra kosten. Normaliter zijn een losse radiator en booster units ca. 5 tot 10% duurder dan de gecombineerde Hybrid radiator. Bij ons betaal je dan gewoon de prijs van een complete Hybrid radiator. Bijkomend voordeel, je kunt dan dus gewoon het Hybrid model bestellen dat je wilt en wij zorgen dat je de juiste combinatie losse radiator en booster unit ontvangt. Je hoeft dus niet zelf te gaan puzzelen.

Let op: dit is helaas niet mogelijk bij de Jaga Mini Hybrid, de Jaga Vertiga Hybrid  en de Jaga Mini Canal Hybrid convectorput. Bij deze modellen kunnen de radiator en booster niet separaat van elkaar geleverd worden.

Zijn er alternatieven?

Gelukkig wel. Je hebt twee opties als je niet zo lang wil of kan wachten. Of je besluit tot het aanschaffen van universele convector radiator boosters voor gebruik met een Jaga radiator. Dit is mogelijk maar wij raden dit eerlijk gezegd niet aan. Jaga radiatoren zijn perfect afgestemd op de bijbehorende Jaga booster. Idealiter functioneren deze dus echt tezamen.

Een ander, en beter, alternatief biedt de Betherma Forza HPU Hybrid convector radiator. Betherma is een Nederlands bedrijf dat al jarenlang hoogwaardige convector radiatoren op de markt brengt voor zowel particulier als zakelijk gebruik. Betherma convector radiatoren zijn over het algemeen van iets robuustere kwaliteit dan die van Jaga. Er worden iets zwaardere materialen voor de behuizing gebruikt en er zijn meer mogelijkheden voor individuele aanpassingen (diverse soorten behuizing, een eventuele middenonderaanslutiing, radiatoren op RAL kleur bestellen, etc.). Het prijspunt ligt daardoor iets hoger dan bij Jaga maar qua standaard aansluiting en gebruik zijn ze volledig identiek. De Betherma Forza HPU connector radiator biedt een volwaardig alternatief voor een Jaga Hybrid radiator. En, niet geheel onbelangrijk, de levertijd van dit model ligt gemiddeld op zo’n 3 tot 5 weken.

Betherma Wand convector radiator 800x2400x275mm

de Betherma Forza convector radiator

Kortom, de levertijd van Jaga Hybrid radiatoren zal helaas nog wel een poosje problematisch blijven verwachten wij. Wij zullen tot die tijd hier altijd open en eerlijk met je over zijn en indien nodig meedenken in oplossingen of alternatieven. Kom je er niet uit? Of heb je aanvullende vragen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag verder.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *