Wat zijn de voordelen van kunststof t.o.v. een stalen buis?

Bij het bestellen van CV buizen heb je tegenwoordig veel keuze. Naast traditioneel stalen buizen kun je ook kiezen voor kunststof buizen met een metalen kern of volledig kunststof buizen. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van deze verschillende types buismateriaal?

De voordelen van kunststof buis

 • Kunststof leidingen hebben een lange(-re) levensduur, tot wel 100 jaar. Een eeuw lang kan een leiding haar werk doen en vermijd je kosten voor onderhoud en/of vervanging. Niet alleen is dat voordeliger, het is ook veel duurzamer.
 • Een ander groot voordeel van kunststof leidingen is dat ze lichter zijn dan andere materialen. Dat betekent dat de buizen makkelijker verplaatst kunnen worden en makkelijker te installeren zijn.
 • Een 3de groot voordeel van kunststof is dat het flexibel is en daardoor buigbaar. Installeren is hierdoor een stuk eenvoudiger en sneller dan een stalen leidingsysteem. Kunststof buissystemen kunnen vaak meteen in het beton gegoten worden.
 • Op zo goed als alle vlakken scoort flexibel materiaal beter wanneer het gaat om defect-preventie. Een kapotte verbinding, een barst, obstakels in de buis, een verplaatst tussenstuk en gaten zijn allemaal defecten die vaker voorkomen bij star materiaal in tegenstelling tot flexibel materiaal (zoals kunststof).
 • Tenslotte is het warmteverlies van kunststof lager dan dat van koper of staal doordat kunststof minder goed warmte geleidt. Dit is natuurlijk een groot voordeel als we het hebben over het warmteverlies / totaal rendement van een installatie.

Kortom, de voordelen van volledige of meerlagen kunststofbuizen zijn legio. Daarnaast zijn ze tegenwoordig ook vaak goedkoper in aanschaf door de hoge staalprijzen. Er zijn echter wel een aantal redenen te bedenken waarom  toch de voorkeur uit kan gaan naar stalen CV buizen.

Waarom toch kiezen voor stalen CV buis?

 • Als je al een bestaand systeem hebt van stalen leidingen dat je wilt handhaven is het vaak eenvoudiger om hierop nieuwe stalen leidingen aan te sluiten dan een overgang te maken naast kunststof leidingen. Dit kan uiteraard wel, met behulp van speciale overgangskoppelingen.
 • Zijn de leidingen (naar de radiator toe) deels zichtbaar dan geven stalen leidingen vaak een strakkere visuele afwerking. Het is namelijk vrij lastig om een kunststof leiding volledig recht te krijgen.
 • Voor het goed aansluiten van kunststofleidingen heb je vaak speciale (pers)apparatuur nodig terwijl je stalen leidingen vaak eenvoudig met klem- of schroefkoppelingen kunt verbinden. Sluit je maar een of enkele radiatoren aan dan kan het vaak niet uit of hiervoor deze speciale apparatuur aan te schaffen (of te huren).

Welke soorten kunststof buizen zijn er?

Doorgaans worden voor gewone CV installatie zogenaamde meerlagenbuizen gebruikt, deze staan in de markt vaak bekend als Alpex, AluPex of Vpe-Alu buizen. Deze buizen werken allemaal volgens het buis-in-buis principe: een binnenlaag van PE-RT of PEX (beiden een polyethyleen kunststof), een flinterdunne lijmlaag, een flexibele aluminium laag, weer een flinterdunne lijmlaag en een buitenlaag van weer PE-RT of PEX. Een typisch kenmerk voor deze soort buis is dat er vrijwel geen uitzetting plaatsvindt bij (forse) temperatuurswijzigingen. Daarnaast zijn ze minder flexibel dan volledig kunststof buizen en houden ze dus makkelijk hun vorm

Let op: wanneer je de buis door een koude ruimte, zoals een kruipruimte, zolder of garage, plaatst, dan is het wel verstandig om de buis van extra buisisolatie te voorzien om warmteverliezen te vermijden, net als dat bij een gewone stalen CV buis noodzakelijk is.

Er zijn daarnaast ook volledige kunstof buizen. Vaak worden deze vooral gebruikt bij vloerverwarming installaties. De meest gebruikte variant is de PEX buis, dit is een polyethyleen met hoge dichtheid die temperaturen kan verdragen van 90°C, tot maximaal 110°C. Daarnaast zijn er de PE-RT buizen. Het verschil tussen PE-RT en PEX buis heeft vooral te maken met de hoeveelheid moleculen per cm³ in de buis. Zo heeft de PE-RT buis minder moleculen dan de PEX buis. PE-RT buizen kunnen tot maximaal 60°C watertemperatuur aan. Aangezien vloerverwarming op lage temperatuur werkt, vaak op 35°C, is dit ruim voldoende voor een vloerverwarmingsbuis. Beide varianten zijn zeer buigzaam, waardoor ze makkelijk kunnen geplaatst worden tijdens het aanleggen van een vloerverwarming systeem.

Zo, nu weet je alles wat je nodig hebt om een keuze te maken. Wij verkopen zowel kunststof buis als stalen CV buis en een ruim assortiment appendages en overige materialen om jouw CV installatie te kunnen voltooien. Heb je nog aanvullende vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Een reactie op “Wat zijn de voordelen van kunststof t.o.v. een stalen buis?

 1. Kiki Wals zegt:

  Hartelijk bedankt voor deze informatie! iK ga volledig akkoord dat het een stuk handiger is om kunststof in zulke constructies te gebruiken omdat zij inderdaad heel buigbaar zijn. Daarom is het gemakkelijker en sneller om die te installeren. Straks ge ik mijn huis verbouwen en ik wil daar een nieuw waterleidingsysteem installeren en ik denk dat ik voor kunstof zal gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *